Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bércoun africký

Bércoun africký

(Macroscelides proboscideus)

A - Short-Eared Elephant Shrew
N - Kurzhrrüssel Springer

Třída: savci, Řád: bércouni, Čeleď: bércounovití

Zeměpisné rozšíření: JZ Afrika
  vyhledávání: Afrika
Biotop: písčité a kamenité polopouště, suché okraje savan
  vyhledávání: poušť a polopoušť
Potrava: hmyz (hlavně všekazi a mravenci) i rostlinná potrava
  vyhledávání: bezobratlí, rostliny i živočichové
Rozměry: délka těla 9,5-11,5 cm, délka ocasu 9,7-13,7 cm, hmotnost 30-50 g
Rozmnožování: Samice rodí až 3x ročně po březosti, trvající 56-61 den, 2-4 mláďata, která jsou osrstěná a dovedou hned běhat. Zpočátku zůstávají v úkrytu, kde je matka 1x denně kojí. Hlavním obdobím rozmnožování je září až únor.
Zajímavosti: Představuje samostatný řád afrických savců, který není vůbec příbuzný s hlodavci. Pohyblivým čenichem pátrá po hmyzu, za kterým vychází hlavně přes den. Noc tráví v podzemních chodbách. Žije samotářsky, o mláďata pečuje jen samice.
Kde ho najdete: V pavilonu Afrika zblízka

Fotogalerie

Bércoun africký